ZÁPIS DO PRVNÍ TŘÍDY

4 tipy, jak se na něj společně s dítětem připravit!

Pokud máte doma předškoláka a čeká vás nástup do školy, jistě vás zajímá, kdy a jak budou letos probíhat zápisy do prvních tříd. V článku vám přinášíme praktické tipy a zkušenosti, jak dítě co nejlíp na tento slavnostní okamžik i na samotný nástup do školy připravit, co všechno k zápisu budete potřebovat a taky jak vybrat tu správnou školu.

Zápisy do prvních tříd se konají od 1. do 30. dubna kalendářního roku, ve kterém má dítě zahájit povinnou školní docházku. Nezdá se to, ale uteče to jako voda. Proto je teď nejvyšší část začít se zajímat o školy, které pro vaše dítě přichází v úvahu, sledovat jejich webové stránky i aktuality a do diáře si poznamenat, kdy mají Den otevřených dveří.

Jak vybrat tu nej?

Vaše dítě v následujících letech ve školní lavici stráví podstatnou část dne, proto školu vybírejte opravdu pečlivě. V současnosti jich existuje několik typů, školy státní či soukromé, montessori, daltonské, waldorfské nebo třeba scio školy. Určitě pro vás budou rozhodující zkušenosti kamarádů a někoho z rodiny, ale nezapomínejte, že kde jedno dítě bude spokojené, druhé může trpět. Školu tedy vyberte takovou, kde se vaše bude cítit dobře, bude k němu přistupováno s respektem a kde jeho osobnost bude jen vzkvétat.

Určitě využijte možnosti navštívit školu v rámci Dne otevřených dveří. Vaši ratolest nechte, ať si prostředí pořádně prohlédne a vy se zaměřte na učitele a jejich přístup. Máte spoustu otázek, které vám leží na srdci? Vůbec se nestyďte si vše sepsat a bod po bodu s pedagogy vaše dotazy projít. Den otevřených dveří je ideální možností, jak zjistit, jestli vybraná škola splňuje vaše kritéria. Rozhodující by pro vás neměla být jen vzdálenost budovy školy od domu, ale taky jak je to s výukou cizích jazyků a domácími úkoly? Kolik děti bude ve třídě? Jaké sportovní a kulturní vyžití může škola dětem nabídnout? Jak tráví děti čas v družině? Jaké kroužky nabízí?

Možná by vás to teď ani nenapadlo, ale toto jsou velmi důležité body, které v následujících měsících nebo letech budete řešit a tak je lepší mít přehled předem, protože znáte to, štěstí přeje připraveným.

První dojem většinou bývá ten správný a tak doma s vaším budoucím školákem proberte vaše pocity ze školy i paní učitelky. Vzájemné sympatie a naladění na stejnou vlnu jsou základem úspěchu a toho, aby se dítěti ve škole opravdu líbilo a chodilo tam rádo.

Tip pro vás! Základní školu si můžete vybrat, jakou chcete. Můžete se zúčastnit několika zápisů a finální rozhodnutí, kam dítě nastoupí, můžete udělat až po zápisech. Jen počítejte s tím, že přijetí není vždy samozřejmostí, ředitel školy je povinen přednostně přijmout děti s trvalým pobytem v příslušném školském obvodu.

Jak připravit dítě na samotný zápis a nástup do školy?

Na zápis se doma připravujte, ale rozhodně ho nijak nedramatizujte. Spíše to pojměte jako slavnostní a výjimečný okamžik, na který budete jednou vy i dítě rádi vzpomínat. Vyhraďte si v den zápisu dostatek času na přípravy, ať vše proběhne v klidu a bez stresu.  Ujistěte vaše dítko, že se nemá čeho bát a že mu budete oporou. Nejde o žádné zkoušení toho, co dítě umí a neumí, spíš jen o seznámení se s prostředím školy a paní učitelkou.

V podstatě neexistuje konkrétní seznam toho, co by dítě u zápisu mělo znát a umět, spíš by mělo ovládat určité schopnosti a dovednosti přiměřené věku.

  • umět se představit a říct, kde bydlí, dítě by mělo znát své jméno a příjmení a orientovat se v místě bydliště
  • mít osvojené základy sebeobsluhy (převlékání, přezouvání, osobní hygiena)
  • udržení pozornosti a snaha plnit jednoduché úkoly, pracovat samostatně i ve skupině
  • znalost základů slušného chování (dítě by mělo bez vyzvání samo pozdravit, poprosit i poděkovat)
  • dodržování určitého denního režimu (chodit včas spát i včas vstávat, případně odbourat odpolední spánek)
  • dítě by mělo zvládnout správný úchop tužky

Na všechna doporučení se můžete podívat přímo na web MŠMT tady.

Co vše je potřeba přinést k zápisu do školy? Vyplněnou přihlášku, občanský průkaz zákonného zástupce a rodný list dítěte. V některých městech či obcích probíhají zápisy elektronicky, proto si průběžně kontrolujte webové stránky školy, kam dítě chcete přihlásit, kde najdete aktuální informace.

Učení hrou!

Rozhodně s budoucím prvňáčkem nemusíte dopředu trénovat čtení a počítání, to vše se naučí ve škole. Jedním z předpokladů úspěšného startu školní docházky jsou dobré komunikační a vyjadřovací schopnosti a na tom můžete doma pracovat společně už teď. Trénujte je formou hry v běžném životě, vytáhněte deskovky, hodně si čtěte, zpívejte a společně si povídejte. Soustřeďte se teď více než kdy jindy na komunikaci. Pokud má dítě problémy s výslovností některých hlásek, teď je ten správný čas na pořádné procvičování, případně návštěvu logopeda, který vám poradí, jak a na čem s předškolákem pracovat. Procvičujte taky jemnou a hrubou motoriku, třeba jen zapojením dítěte do běžných činností v domácnosti.

První aktovka? Na té záleží!

Co je symbolem nástupu do školy? No přece aktovka! A výběr aktovky a vlastně všech školních potřeb, bez kterých se váš prvňáček neobjede, je ta nejhezčí a nejpříjemnější část příprav na školu. Školní batoh vybírejte určitě společně, nechte na dítěti, ať si vybere přesně takovou, jaká se mu líbí. Má být hodně třpytivá? Nebo si dcerka přeje aktovku s jednorožcem a kluk zase s dinosaurem? Ať se vám dětská přání můžou zdát jakkoliv výstřední, splňte jim je. Pro malého školáka musí být aktovka zkrátka krásná, ať ji nosí s radostí.

A od toho jsme tu my, poradíme vám a vybavíme vašeho prvňáčka od hlavy až k patě. Najdete u nás široký výběr aktovek i batohů pro prvňáčky, pouzdra, kufříky na výtvarné potřeby i vyladěné školní sety. Kontaktovat nás můžete třeba na sociálních sítích, kde vám rádi pomůžeme a poradíme.

Na Oxybag se totiž můžete spolehnout!